Aldri vært så stabil som jeg er nå

Hei og god høst alle sammen!

Det er en stund siden sist og det er jo en del som har skjedd. Jeg har skrevet på facebooksiden min at det har vært utrolig mye med studier som har gjort at nettsiden har blitt nedprioritert. Jeg har ikke like mye tid som før til å skrive her inne, så det lureste for dere alle er å følge med på facebooksiden om nye innlegg. Jeg skal prøve å få til så mye som mulig, men håper på å få skrevet i gjennomsnitt ett innlegg i uka. Hvis det er noen flere spørsmål eller ønsker rundt dette, så er det bare å kommentere her inne eller sende meg en melding på siden min. Sist jeg skreiv her inne var 29. mai og som sagt har mye skjedd siden sist. Vi dro jo til Thailand på feire, og det fikk dere se på facebooksiden. Så mange av dere har blitt oppdatert der. Det var en kjempebra ferie med mye sol, bading, god mat og opplevelser. Når jeg kom hjem var jeg til pappa og familien min der, før jeg måtte begynne å forberede meg til studiestart ved Dronning Mauds Minne her i Trondheim. Jeg begynte der 14 august, og stortrives der. Det var selvfølgelig vanskelig de ukene før studiestart på grunn av angst, men jeg klarte å håndtere det veldig bra. Klassen min er helt super og jeg stortrives sammen med de, det er så godt miljø og jeg føler at jeg alltid har noen å gå til. Vi har vært på tur i marka to ganger, og vi har gjort en del arbeid sammen på skolen. Dette gjør at vi utvikler et kjempebra samhold og jeg liker hver og en av de jeg går i klasse med. 

Dette studiet er jo også veldig krevende, men utrolig lærerikt og morsomt. Alt av oppmøte er obligatorisk, og vi har stort sett skole fra mandag til fredag fra ca 09.00-15.00 hver dag. Det varierer jo selvfølgelig, men det er gjennomsnittet, og det er veldig mye, men samtidig er jeg også glad for at vi har alt obligatorisk. Det er fordi jeg lærer bedre av å være på skolen og sammen med de andre, og vi får flere tanker og meninger om de ulike temaene vi har. Det eneste minuset med disse lange skoledagene er min ADHD diagnose, jeg er jo som nevnt tidigere mye sliten og alt det som foregår hjelper ikke akkurat. Jeg tar jo medisin på morgenen og den varer i ca 7-8 timer tror jeg, og det er dette som gjør det litt vanskelig. Jeg får ikke jobbet noe særlig på kveldstid fordi medisinen er ute av kroppen og jeg er ekstremt sliten på ettermiddagene. Jeg må derfor bruke helger og de få fritimene vi har til arbeidskrav og lesing til eksamen. Jeg nevnte jo at vi har vært på tur to ganger, og jeg legger med et bilde fra den siste turen vi hadde. Da skulle vi samle ulike planter, og lære oss å spikke. Det er også geiter som går fritt rundt området der, og de var svært interesserte i det vi holdt på med, haha.

Vi skal heldigvis ha “høstferie”, og jeg skal da bruke den uka til å lese til eksamen som vi skal ha 21 november. Vi har heldigvis bare en skriftlig eksamen nå til jul, men vi har en del arbeidskrav som må gjøres og det kan sammenlignes litt med prøver på videregående. Disse arbeidskravene er både individuelle og i grupper, og vi skal både ha dette i BUL (barns utvikling, lek og læring), KKK (kunst, kultur og kreativitet) og NHB (natur, helse og bevegelse). Men vi har heldigvis kommet greit i gang, og det viktigste er å ta en ting av gangen! Det er superviktig. Jeg har opplevd så mange ganger at jeg tar alt med en gang, og ender opp rett i kjelleren fordi jeg synes det er for mye. Hjernen og kroppen klarer ikke å jobbe med så mye på en gang, og vi blir derfor også slitne og utbrent. Det er derfor alfa omega å ta en ting av gangen, og ikke minst ta pauser. For dere som da ikke vet hva jeg studerer, så er det barnehagelærer med vekt på musikk, drama og kunst og håndverk. Dette er da en bachelor, som da er tre år.  

Vi hadde jo også fadderuke til å begynne med, og det var en utrolig morsom og fin start på studentlivet. Jeg var med på mye av det som foregikk, men samtidig var jeg også flink til å lytte til kroppen og vurdere hva jeg orka og ikke orka. Det er også viktig i tiden framover. Jeg har derfor vært flink til å faktisk kjenne etter på hvor mye jeg klarer med alt det jeg gjør på fritiden. Jeg har hatt et foredrag denne uka med Mental Helse Ungdom, og dette er noe jeg virkelig vil fortsette med, men som jeg må nedprioritere pga studiene. Jeg har valgt å ta en liten pause med Psykmagasinet sin Snapchat framover, der jeg har ei som tar over for meg når jeg ikke har mulighet. Jeg må faktisk fokusere 100% på studiene, også kan hobbyene mine komme i andre rekke. Det er viktig for meg å ikke ta på meg for mye, for det vet jeg at jeg ikke tåler på noen som helst måte. Dette må dere også huske på! Det er viktig å ta en liten alvorsprat med seg selv, og kjenne etter på hva man klarer og ikke klarer. Jeg er fortsatt på Psyktærlig sin Snapchat på mandager, men tar også pauser der om det er nødvendig. Det viktigste for meg er å klare studiene, og bruke fritiden til hobbyene mine, men samtidig samle energi.

Jeg håper dere også har kommet godt i gang med det dere gjør i høst, det trenger jo ikke være så mye, men at dere har en rutine på hverdagen og prøver å utfordre dere litt hver dag. Vi er alle forskjellige og vi har forskjellige mål ut ifra hvordan vi har det både fysisk og psykisk. Det er derfor viktig å ikke sammenligne seg med andre, men heller ha fokus på seg selv og hva en selv får til. Ikke fokuser på det du ikke får til, men det du faktisk får til!

Jeg har jo også i mellomtiden hatt bursdag, og jeg ble 21 år 2 september, og feira derfor bursdagen min på fredag som var. Det feira jeg med noen gode gamle venner, og noen nye fra studiet. Det var utrolig hyggelig og jeg storkosa meg. Det som var litt kjipt, var at jeg skulle jo helst invitert alle fra klassen i tillegg fordi jeg liker alle sammen, men jeg har jo dessverre ikke plass til det. Men håper og tror at folk forstår at det ikke var personlig ment, og at vi heller får fokusere på å finne på flere ting sammen senere. Dette er noe som har vært veldig vanskelig for meg gjennom oppveksten, fordi jeg er veldig redd for å såre folk og blir derfor fort redd for at folk skal misforstå. Men håper og tror at de forstår hvorfor det ble som det ble. Hadde jeg hatt et stort lokale, så hadde jeg bedd alle sammen, men sånn er det dessverre ikke. 

Noe som jeg er superglad for, er at jeg aldri har vært så stabil som jeg er nå. Jeg har aldri følt meg bedre. Jeg har hatt det bra i en lang periode, og jeg elsker det. Jeg takler livet på en helt annen måte, og har lært meg å like livet med både oppturer og nedturer. Det viktigste for meg er å ikke fokusere på alt som kan skje, eller på at dårlige dager kan komme, fordi alle har dårlige dager. Men det som har blitt utrolig viktig for meg på dårlige dager, er å prøve å ordne meg så godt jeg kan og ikke minst finne folk som gir meg energi! Være med folk som kan snu dagen min til noe bedre. Jeg har tidligere vært “flink” til å oppsøke folk som lett kan ha dratt meg enda lenger ned, og da ble jo alt enda mer dritt. Så folkens! Hvis dere har en dårlig dag, eller ser noen som kanskje har det.. oppsøk positivitet eller spre positiviteten rundt dere! Ta vare på de små og gode stundene, og selvfølgelig støtt de som kanskje ikke har det så bra. Alle kan oppleve ting i livet som gjør at livet blir vanskelig, men det er da viktig å bruke de nære relasjonene dere har til å få tips, råd og kjærlighet <3 

Så en liten oppsummering. Jeg har mye å fokusere på for tiden, mye jeg kanskje har lyst til men ikke har mulighet til å gjøre akkurat nå og jeg har aldri hatt det bedre. Selv om studiet er hardt og jeg også har dårlige dager som jeg må takle, så takler jeg det utrolig bra. Trenger jeg å gråte litt, da gråter jeg og trenger jeg å prate litt, da prater jeg. Det viktigste for meg er å oppsøke folk som gir meg energi og oppsøke folk som jeg vet vil lytte til meg når jeg trenger det. 

Husk! Ingen mennesker er ikke tankelesere, så for at de rundt deg skal vite at noe er galt, må du snakke! Kommunikasjon er nøkkelen til det meste.

En siste ting, er at jeg og Christian endelig har flytta sammen og vi stortrives i leiligheten. Vi har kommet oss i orden og vi trives kjempegodt som samboere. Hverdagen ble egentlig mye lettere, fordi vi trenger ikke å stresse med å finne tid til hverandre hele tiden og vi kan derfor også fokusere mer på venner og familie fordi vi bor sammen. For meg har det alltid vært viktig å ta vare på venner og kjæreste samtidig, og dette er mye lettere nå. 

  • Martine-Othelie Almaas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Scroll to top

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no