Attention Deficit Hyperactivity Disorder

ADHD kalles på norsk “Forstyrrelse av oppmerksomhet og aktivitet”.

Kjennetegn ved ADHD

  • Konsentrasjonsvansker
  • Hyperaktivitet (innvendig og/eller utvendig)
  • Impulsivitet
  • Veldig følsom
  • Vansker med å ta beslutninger

ADHD er forskjellig fra person til person og er forskjell fra jenter/damer og gutter/menn. Jeg velger å ha fokuset både på ADHD som barn og voksen. Dere må huske på at jeg forteller om mine erfaringer, andre kan føle og tenke annerledes enn det jeg gjør. I voksen alder kan symptomene på en ADHD vises gjennom å holde veldig oversikt over ting, vansker med tidsfrister, lett og distrahere og kan kjede seg lett. Hos meg er hovedproblemet at jeg lett kan miste fokus og glemmer fort hva jeg skulle gjøre eller si. Den hyperaktiviteten jeg har er rett og slett indre uro, anspenthet og kan prate mye (men jeg er utadvendt av natur også). Impulsiviteten hos meg kan vises gjennom at jeg kan være utålmodig og ikke alltid tenke konsekvenser av ting jeg gjør eller sier.

Jeg har heldigvis gjennom god behandling blitt mye bedre på å la andre snakke ferdig og la andre ta ordet. Grunnen til at jeg eventuelt vil prøve å si noe samtidig som den andre, er rett og slett fordi jeg interesserer meg for hva han/hun snakker om. Jeg er også en veldig omsorgsperson og tar lett andres problemer/tanker/ følelser innover meg og vil fort være der for den personen. Men jeg er flink til å sette grenser til meg selv også, og det er VIKTIG! Dette var jeg ikke god på før, men nå vet jeg når nok er nok for min del. Det viktigste er å være seg selv. Jeg velger å ikke fokusere så mye på de lidelsene jeg har, men så klart.. de er en del av meg og den sårbarheten jeg har, vil jeg alltid ha. Den eneste forskjellen fra før og nå, er at jeg håndterer mine såkalte episoder mye bedre enn før. En episode er rett og slett for meg en kjele 5, da renner alt over for meg og jeg klarer ikke håndtere situasjonen. Her er linken til hva en kjele er og hvordan du skriver en.  https://martineothelie.psykmagasinet.no/hvordan-skrive-en-kjele/

Jeg går også på medisin for ADHD og den medisinen jeg bruker er Concerta. Denne hjelper meg kjempemye når det kommer til konsentrasjonsvanskene, den indre uroen forsvinner dessverre ikke.. men alt kan ikke bli bra og dette må jeg bare godta. Det viktigste er at jeg har lært å håndtere de situasjonene som gjør at jeg havner i en eventuell kjele 5. Du kan lese mer om kjeler og hvordan du skriver en under “hvordan skrive en kjele” over headeren (øverste bildet på bloggen).

Ja, ADHD er veldig slitsomt. Men vi kan lære oss å leve med det på en fin måte. Når jeg fikk diagnosen var det veldig tungt, jeg følte meg teit og dum og at ingenting ville noensinne bli bra. Når jeg fikk diagnosen BPF hadde jeg hatt ADHD en liten stund og jeg følte da at ting falt mer på plass. Heldigvis fikk jeg behandling veldig fort og nei, jeg hadde ikke troa på noe som helst i starten av dette. Jeg tenkte at ingen kunne noensinne forandre meg som person og at jeg kom alltid til å være den fæle personen jeg alltid har følt at jeg var.

Takket være STEPPS og STAIRWAYS, så har jeg kommet lenger enn de fleste på min alder. Jeg har vokst så sykt mye på denne erfaringen og jeg har opplevd mye mer enn ganske mange på min alder, så jeg er også takknemlig for alt jeg har vært igjennom.

Dere må alle forstå at uansett om du har ADHD eller ikke, så er du perfekt akkurat som du er og du er bra nok!

Det som er viktig å vite er hvis du har møtt eller sett en person med ADHD, da har du kun møtt og sett EN! Alle er forskjellig og like bra uansett. 

Kilder der dere kan lese mer om ADHD

  • Martine-Othelie Almaas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Scroll to top

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no