Jeg vil bare si unnskyld..

Borderline Personality Disorder

Den blir også kalt: Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse

Årsaken til BPF er ukjent, men en antar at både medfødt temperament og oppvekst- og miljøforhold har betydning. Denne lidelsen kombineres ofte med spiseforstyrrelser, alkohol- og stoffmisbruk, selvskading og selvmordstanker/forsøk.

Kjennetegn på BPF

 • Tendenser til impulsive handlinger
 • Svingende stemningsleie
 • Manglende selvkontroll
 • Kronisk tomhetsfølelse
 • Kommer fort inn i intense og ustabile forhold
 • Redd for å bli forlatt
 • Svart/hvit tankegang
 • Mange opplever å ha intense følelser og reaksjoner som er vanskelig å regulere.
 • Mange kjenner seg også igjen i å ha et ustabilt selvbilde som kan bidra til at det er vanskelig å opprettholde nære og stabile relasjoner til andre.
 • Noen prøver å regulere vonde følelser gjennom selvskading, og mange har impulsive handlinger som potensielt kan være skadelige (rusbruk, farlig kjøring, pengebruk, overspising mm).
 • Noen kjenner på en vedvarende tomhetsfølelse.
 • Noen strever med å regulere sinne.
 • Mange har lett for å engasjere seg på vegne av andre, men har vansker med å ta vare på seg selv.

kilde til bildet

Bilde

Jeg fikk diagnosen BPF noen måneder etter ADHD diagnosen og det var nå alt falt på plass for min del. Det var hardt, men godt. Denne lidelsen er også veldig lik min ADHD diagnose. Hovedproblemene med disse begge er følelser. Jeg har rett og slett slitt veldig mye med å sette ord på følelser når vanskelige situasjoner har hendt meg. Jeg har heller gjort selvdestruktiv adferd mot meg selv (fysisk og psykisk) og andre (psykisk). Denne lidelsen er noe jeg kan fjerne hvis jeg ønsker det, men dette er etter en hvis periode der jeg har klart å håndtere symptomene mine. Jeg har valgt å ikke fjerne den. Dette er rett og slett fordi det ikke gjør meg noe å ha denne diagnosen. Så lenge jeg klarer å håndtere alt som omhandler dette, så er det det som er det viktigste for meg. Dessuten vil jeg alltid ha ADHD og begge er som sagt lidelser som handler om følelser og uro (for meg, indre uro).

Relasjoner har alltid vært vanskelig for meg. Det å bli kjent med folk har aldri vært vanskelig, men å opprettholde et stabilt forhold har ikke vært særlig lett. Det har vært vanskelig spesielt i kjæresteforhold, men også blant venner. Jeg er en veldig bestemt person som vet hva jeg vil og dette er det ikke alle som liker. Det har alltid vært turbulent. Jeg har slitt med tanken på å bli forlatt og har gjort alt for at de nærmeste ikke skulle forlatt meg. Jeg har kunne gitt dem dårlig samvittighet, ved å spille på følelsene deres. Jeg har vært veldig avhengig av andre personer og når jeg har hatt kjærester, har dette vært et veldig stort problem. Jeg har måttet ha kontroll over situasjoner og vært avhengig av å være ofte og veldig mye med personen. Heldigvis har ting blitt utrolig mye bedre og jeg er så glad for at jeg har lært å takle situasjonene som i dag er vanskelig. Når jeg opplevde situasjoner jeg ikke klarte å takle reagerte jeg alltid med å stikke av, selvskade og i noen situasjoner har det blitt så vanskelig at jeg ikke har hatt lyst til å leve lenger. Jeg kan ha virket manipulerende til tider i kjæresteforhold, fordi jeg rett og slett har vært redd for at personen skulle forlate meg. Heldigvis har ikke de forsøkene jeg har hatt med å ta mitt eget liv vært ofte, og heldigvis ikke vært vellykket!  En ting jeg har lært gjennom alle de årene med vansker og behandling, er at alle kan ikke like alle og hvis jeg jobber hardt nok vil de negative skjemaene og tankefellene mine forsvinne. Under ser dere to linker til hva skjema og tankefeller er.

Skjema i personligheten

Tankefeller

Jeg føler meg endelig fri fra den stygge demonen jeg har hatt inni meg!

Det har rett og slett føltes som jeg har hatt en demon inni kroppen, som bare gjør meg til en slem person som bare ødelegger for meg. Jeg har mistet venner og kjærester på grunn av denne stygge demonen. Siden denne demonen har vært en del av meg, har jeg ikke hatt lyst til å leve. Dere kan tenke dere: Jeg har alltid følt meg slem, manipulerende, som en byrde for alle, som en person ingen liker.. til slutt så jeg ingen grunn til å leve. Jeg ville ikke leve med denne demonen, hvordan skulle jeg bli kvitt den? det var derfor det var så godt å få diagnosene. Jeg skjønte da at det ikke var en demon, men et mønster jeg hadde krøllet meg inn i. Det var avvik i personligheten. Jeg måtte bare lære meg hvordan jeg skulle takle de forskjellige skjemaene som dukket opp når jeg ble en “demon”.

Jeg har jobbet hardt med de tingene som har vært “galt” med meg, og nå har jeg klart å respektere at jeg er som jeg er og jeg er bra nok. Men.. det som er viktig er at hvis DU får konstruktiv kritikk, ta det til deg og endre på det eller endre det du kan. Vi som personer skal ikke endre den personen vi er, men vi kan alltid bli bedre på noe. Jeg har heldigvis lært meg alle de knepene som må til for å bli en så god person om jeg kan og jeg kan helt sikkert bli enda bedre. Jeg sliter ikke lenger med tanken om å bli forlatt og klarer fint å slappe av uten katastrofetanker og dritt.

Jeg vil bare si unnskyld til alle, til alle som har vært gjennom det turbulente livet med meg. Jeg er en person med mye følelser. Jeg kan være kjempe glad, kjempe trist og så lei meg at jeg blir sint. Men jeg er meg.. jeg er en berg og dalbane. Dere som leser dette som i dag kanskje ikke er en del av livet mitt lenger på grunn av dette, unnskyld. Til dere som også er en del av livet mitt og har opplevd mye dritt, unnskyld. Jeg vet at det ikke er jeg som har ødelagt alt, det er alltid to sider av en sak.. men uansett, UNNSKYLD!

Jeg har heldigvis en utrolig bra relasjon med kjæresten min, selv om vi har vært gjennom utrolig mye. Dette har heldigvis gjort oss ekstremt sterke! jeg har også flotte venner og familie rundt meg. Takk for at dere er her, jeg er glad i dere alle!

Det er mye jeg kunne sagt om dette, men det er så vanskelig å skrive alt nå.. jeg er egentlig helt i svime i dag pga eksamen. Jeg tror det gikk greit, men tørr ikke tenke så mye på den før karakteren kommer etter jul. Så om det er noen skrivefeil eller setninger som ikke henger helt på greip eller sammen, så er det fordi jeg er kjempe sliten. Jeg ville uansett oppdatere dere <3 Jeg har også fått besøk av pappa og lillebror i dag og det er utrolig koselig. I morgen blir det en rolig start på dagen, så skal vi dra på grava til farmor og farfar også skal vi på besøk til tante og onkel. Blir nye oppdateringer i morgen. Jeg trenger nå å bare slappe av i kveld og legge meg tidlig. Ha en fin ettermiddag/kveld videre!

Du er bra nok, men kan alltid endre på noe <3

 

 • Martine-Othelie Almaas

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to top

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no