P sprøyta gjorde meg sykere

Kilde til bilde

Det er kjipt å være jente innimellom, men noen ting må vi bare igjennom. Men jeg må si at jeg virkelig misunner de som ikke har menssmerter, eller de som klarer å fungere “normalt” når dette pågår. Det er ganske mange i familien min og de rundt meg som har opplevd ganske mye med meg, men dette er jo på grunn av psyken min.

På ungdomsskolen og videregående sa jeg alltid at jeg var syk, for å kunne være hjemme, dette var på grunn av at jeg ikke ville på skolen og ikke klarte det. Ingen av oss visste hva som egentlig var problemet, og jeg visste ikke hva jeg skulle si for å få forståelse fra de rundt meg, så derfor brukte jeg alltid fysisk sykdom som unnskyldning for å være hjemme. Jeg er jo nesten aldri syk, men jeg kan forstå at folk rundt kan tenke at det er og har vært mye med meg og det har det jo også, men alt skyldes den psykiske helsa mi.

Uheldigvis er jeg hardt rammet av menssmerter når jeg har både mensen og eggløsning, derfor har jeg helt siden jeg fikk mensen gått på prevensjon for å hoppe over mensen for å unngå smertene. Jeg blir fysisk dårlig og liggende i senga i flere dager. Jeg bestemte meg for et par år siden å gå til gynekolog for å snakke om disse plagene, der ble jeg anbefalt p sprøyte i stede for p pille fordi det var det sterkeste prevensjonsmiddelet for å få fjernet mensen og da smertene. Denne sprøyta trengte jeg bare å sette hver tredje måned, noe som virka veldig deilig og det har det jo vært også. Uheldigvis har jeg hatt en del smerter selv om jeg ikke har hatt noen blødninger det siste året, men det som virkelig har vært problemet er bivirkningene ved sprøyta.

Jeg gikk på denne et år, og sluttet med den nå i April. Jeg følte at jeg ikke hadde energi til noe, og har alltid trodd at dette var min ADHD (noe det også er, men skal ikke være så ille). Da måtte jeg tenke meg litt om, fordi jeg spiser et variert og bra kosthold og prøver å være i aktivitet når jeg klarer det. Men jeg har jo ikke klart å være i så mye aktivitet på grunn av slitenheten. Nå ser jeg at alt dette har kommet fra sprøyta, og det er ganske sykt. Når jeg tenker tilbake på det siste året, har jeg ikke villet ha noen form for nærhet fra noen, jeg har vært sliten hver eneste dag og har vært ganske langt nede i lang tid. Sprøyta gjorde meg rett og slett deprimert og mer vondt enn godt. Ja, jeg slapp mensen, men følte meg som en helt annen person.

Dette var også ganske vanskelig når jeg gikk på skole, fordi de rundt meg kunne gjerne tro at jeg latet som jeg hadde smerter under menstruasjon for å unngå skolen. Dette ble en vond og ond sirkel for min del. Når jeg ikke var opptatt med smerter under mensen, hadde jeg mine andre utfordringer og alt dette gjorde at jeg var mye hjemme fra skolen. Nå har det gått over en måned uten at mensen har kommet, og jeg sitter egentlig bare å venter på at det skal komme slik at jeg kan begynne på pillene igjen. Jeg må bare prøve å se nøye etter om bivirkninger kommer fra pillene igjen. Jeg vil også helst slippe å ha mensen i sommer, på grunn av alle de smertene jeg får. Jeg har tenkt mye på om jeg kan være rammet av endometriose, men det er så mye styr å finne ut om dette er tilfellet og det finnes heller ingen medisin for dette.

Jeg må ærlig innrømme at jeg ofte blir lei av at jeg føler at det alltid er noe med meg, og jeg føler meg mye til bry for de rundt meg og dette påvirker meg ganske mye i hverdagen. Men en ting jeg må forberede meg på nå og som jeg vet, er at jeg bare må ta alt som det kommer og gjøre det beste ut av det. Det hjelper ikke å grave seg lenger ned enn nødvendig. Jeg vil heller se lyst på framtiden og dagene som kommer.

Denne uka har jeg sola meg, grilla, hatt besøk av to gode venninner og gått tur. I dag regner det, så blir en innedag i dag. I morgen skal jeg på byen med gode venner og Christian. Gleder meg veldig til denne helga også! Hva skal du/dere i helga?

  • Martine-Othelie Almaas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to top

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no